Ik streef naar een kunst die rechtstreeks geënt is op ons dagelijkse bestaan, een kunst die uitgaat van dit dagelijkse bestaan, die de adem is van ons werkelijke bestaan en van onze werkelijke aard. ”

— Jean Dubuffet, 1951

“J‘aspire à un art qui soit directement branché sur notre vie courante, un art qui prenne départ dans cette vie courante, qui soit de notre vraie vie et de nos vraies humeurs une émanation immédiate.”

— Jean Dubuffet, 1951

“For myself, I aim for an art which would be in immediate connection with daily life, an art which would start from this daily life, and which would be a very direct and very sincere expression of our real life and our real moods.”

— Jean Dubuffet, 1951

Actuele tentoonstelling

9 november — 13 november 2021

Woe - Za 14.00 - 17.30 uur

MARCEL BASCOULARD

— “Mysterious Selfies”

“Virtuoso Designer, Magnificent Tramp, Invented Woman” schreef Patrick Martinat over Marcel Bascoulard (1913-1978, Frankrijk). De dakloze, excentrieke Bascoulard kan men de stadstekenaar van Bourges noemen en hij kon leven van de verkoop van zijn realistische tekeningen. Hij werd er zo bekend mee, dat na zijn gewelddadige dood zelfs een borstbeeld van hem werd geplaatst op het plein dat ook naar hem is genoemd. Internationaal werd hij na zijn dood echter bekend met de foto’s die hij van zichzelf maakte, verkleed als vrouw, in kleding die hij zelf ontwierp. Mogelijk is er een verband met de dramatische gebeurtenis op 19-jarige leeftijd, toen zijn vader door zijn moeder werd doodgeschoten. Van elke foto is slechts één enkele afdruk bekend. Hij beschouwde het als kunst en gaf zijn foto’s weg.

Double Autoportrait, 1948, vintage silver print, 5×8 cm
Untitled, ca. 1950, vintage silver print, 10,2×7,8 cms
Pose 7, 19 July 1971, vintage silver print, 13,1×8,9 cms